sâmbătă, 21 iunie 2008

TESTAMENTUL LUI ION I. MOTA

Editura Sanziana anunta aparitia celei de-a IV-a editii a "Testamentului lui Ion. I. Mota". Brosura ce reuneste scrisorile lasate de liderul legionar parintilor sai si lui Corneliu Zelea Codreanu, precum si cateva articole scrise pe frontul spaniol, intre lupte, apare in cadrul Colectiei "Documente arestate", prin care se doreste punerea la dispozitia publicului romanesc a unei vaste arii de opere - carti, materiale audio / video, imagini - a caror detinere si consultare s-a incadrat, in perioada comunista, in categoria delictelor penale.
Ion I. Mota este unul din intemeietorii Legiunii Arhanghelul Mihail, comandant al Bunei Vestiri, care la sfarsitul lui 1936 a solicitat lui Corneliu Codreanu acceptul de a lupta ca voluntar in Razboiul Civil din Spania. Impresionat de atrocitatile trupelor comuniste, indreptate impotriva Bisericii, Mota ia decizia de a pleca in Spania, in cadrul unei echipe alcatuite din 7 comandanti legionari, elemente de elita ale Miscarii, avand in frunte pe generalul Zizi Cantacuzino, veteran din primul razboi mondial.
In zorii zilei de 13 Ianuarie 1937, Ionel Mota cade eroic in lupta, alaturi de camaradul sau, avocatul Vasile Marin, intr-o transee de la Majadahonda, langa Madrid, in timpul respingerii unui atac blindat comunist.
Trupurile neinsufletite au fost aduse in tara cu un tren mortuar, care a strabatut intreaga tara, determinand un adevarat curent popular, care a culminat la 13 Februarie 1937, la Bucuresti, cu o procesiune de proportii uriase, la care au participat sute de mii de oameni si sute de preoti, inclusiv ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, legionarii din exil au ridicat mai intai o cruce, iar in 1970, cu sprijinul statului spaniol, au construit un monumental mausoleu, chiar pe locul mortii celor doi camarazi. De atunci, in fiecare an, la 13 Ianuarie, ceremonia comemorarii celor doi legionari la Majadahonda a devenit una oficiala.

Brosura are un format A6, contine 48 de pagini si are pretul de 5 lei.

Niciun comentariu: