miercuri, 7 ianuarie 2009

PREZENTARE DE CARTE: "CRANII DE LEMN" de ION. I. MOŢA


Apărută pentru prima dată în România după 68 de ani, culegerea de articole ale liderului legionar Ion Moţa, intitulată "Cranii de lemn", va fi lansată în cadru festiv duminică, 11 ianuarie 2009, orele 15,oo, la Muzeul de Istorie a Municipiului Bucureşti (Palatul Şuţu - Piaţa Universităţii, peste drum de Biserica Colţea).
Cu această ocazie, vor vorbi pe marginea subiectului cărţii şi personalităţii autorului, dl prof. Mircea Nicolau, presedintele Fundatiei "George Manu" si dl prof. univ. dr. Cosmin Dumitrescu.

Participanţii vor putea urmări proiecţia documentarului "Moţa şi Marin, în apărarea civilizaţiei europene", realizat de Editura Sânziana.

Intrarea este liberă.

Detalii la tel: 0722.749.249, e-mail: buciumul@yahoo.com
Persoană de contact: Florin Dobrescu

Corneliu Zelea Codreanu - Însemnări de la Jilava

Editura Sanziana anunta aparitia cartii “Insemnari de la Jilava”, cuprinzind jurnalul tinut de intemeietorului Miscarii Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, in perioada detentiei, din aprilie pana in iulie 1938. Cartea a mai fost editata o singura data in Romania in 1996, anterior Revolutiei el nevazand lumina tiparului decat in Occident, la initiativa lui Horia Sima.
Am considerat ca avem in fata un document distinct in cadrul literaturii de detentie, gen care ne-a obisnuit dupa 1989 aproape exclusiv cu memorii sau jurnale ale detinutilor politici din perioada gulagului comunist.
Scrise in conditii precare si salvate printr-un miracol, insemnarile sefului Legiunii au fost recuperate ulterior asasinarii acestuia in noaptea de 29-30 noiembrie 1938, din ordinul regelui-dictator Carol II, cu aprobarea premierului-patriarh Miron Cristea si sub directa coordonare a ministrului de interne Armand Calinescu.
Jurnalul de la Jilava cuprinde perioada incepand cu arestarea lui Codreanu de autoritatile regimului totalitar carlist si urmareste practic intreaga desfasurare a procesului politic de “tradare de tara”, intentat de regim. Pe langa consemnarea sicanelor si viciilor procedurale ce insotesc procesul, din paginile cartii reiese zbuciumul sufletesc al liderului Legiunii, zbucium izvorat din responsabilitatea de sef al unei miscari avand sute de mii de oameni expusi abuzurilor si atrocitatilor unui regim totalitar, dar si framantarile unui cap de familie pentru soarta celor dragi ramasi fara camin si posibilitati de trai.
O serie de documente ale epocii reproduse la sfarsitul volumului creioneaza contextul politic complex in care s-a petrecut represiunea regimului de dictatura regala impotriva Miscarii Legionare si condamnarea, respectiv asasinarea liderului ei. Nu lipsesc circulari ale lui Corneliu Codreanu, comunicate oficiale ale vremii, pactul electoral incheiat de Iuliu Maniu, Corneliu Codreanu si Gheorghe Bratianu ori relatari de la deshumarea, in noiembrie 1940, a sefului Legiunii si a celorlalti legionari ucisi la 30 noiembrie 1938 in padurea Tancabesti.

Format A5, 92 pag., brosat, coperta policroma, plastifiata, pret: 11 lei.
Tel: 0723.681.015, e-mail: sanziana40@gmail.com