vineri, 4 septembrie 2009

26.03.2009 - Lansare de carte: "Menirea nationalismului" de Horia Sima
Cartea lui Horia Sima, "Menirea nationalismului", aparuta anul acesta la Editura Sanziana, a fost lansata joi 26 martie 2009, la Ploiesti, in cadrul zilelor Bibliotecii Judetene "Nicolae Iorga". Manifestarea, desfasurata sub auspiciile Fundatiei "George Manu", s-a bucurat de atentia unui public numeros, alcatuit in mare parte din tineri, in special studenti si elevi de liceu.

Directorul Bibliotecii Judetene "Nicolae Iorga" din Ploiesti, dl. prof. Nicolae Boaru a deschis simpozionul printr-o introducere in care, printre figuri de stil inspirat plasate, a aratat necesitatea publicarii acestui tip de opere, care timp de jumatate de secol au fost interzise de regimul totalitar comunist, aceasta restituire catre publicul romanesc constituind de altfel o premisa indispensabila a instaurarii unei stari de normalitate in societatea noastra. De asemenea, dl. Boaru a evidentiat deschiderea pe care, in spirit democratic, Biblioteca Judeteana "Nicolae Iorga" a inteles sa o manifeste intotdeauna fata de acest fel de analize, privind subiecte controversate inca in dezbaterea publica autohtona.

Dl. Florin Dobrescu, directorul Editurii Sanziana, a prezentant contextul politic international deosebit de ostil nationalismului, de dupa 1945, cand cea mai mare parte a exponentilor nationalismului european fusesera condamnati de Tribunalul de la Nurnberg (lucru de care Horia Sima si Miscarea Legionara au fost absolviti), precum si principalele linii directoare in care seful Garzii de Fier vede inscrisa linia nationalismului in general si a Miscarii Legionare in particular, in contexul noii Europe unite, ale carei baze se puneau atunci, in 151, cand aparea la Paris pentru prima oara aceasta carte.

Au urmat sectiunea dezbaterilor libere, in cadrul carora afirmatiile defavorabile cu privire la Horia Sima, facute de profesorul Petre Turlea, prezent in sala, au fost combatute prin argumente de reprezentantii Fundatiei "George Manu", respectiv de dnii Radu Popescu si Alexandru Cojocaru, dar si de un tanar elev.

Cei prezenti au putut viziona filmul "Horia Sima in fata Istoriei", realizat de Editura Sanziana.


Editura Sanziana

Niciun comentariu: